Garcia Oliver, Joan

Joan Garcia Oliver (Reus, 1902 - Guadalajara, Mèxic,1980) és un personatge fascinant i injustament oblidat de la història del nostre país. De família molt pobra, emigrant adolescent a la Barcelona de finals de la Primera Guerra Mundial, aviat serà conegut entre els militants de la CNT, en plena efervescència revolucionària de la vaga de La Canadenca, i, com tants altres nois, es convertirà en un anarquista d'acció. En ple episodi històric del "pistolerisme", participarà en diversos atemptats en la guerra desigual amb la patronal i, a partir d'aquell moment, viurà com a revolucionari professional, amb detencions, fugides, exilis i accions violentes.

Detingut i empresonat el 1924, fou alliberat en proclamar-se la República i tornà a Barcelona, on va esdevenir secretari de la FAI. Detingut de nou en diverses ocasions, va sortir de la presó després del triomf del Front Popular i, el juliol del 1936, impulsà la formació del Comitè Català de Milícies Antifeixistes i organitzà la columna Los Aguiluchos, que marxà al front d'Aragó. A més, com a representant de la CNT-FAI, va ser ministre de Justícia durant el govern de Largo Caballero. Exiliat l'any 1939, s'instal·là a Suècia, a Veneçuela i finalment a Mèxic, país on va morir.

eBook
Imagen de Allò que tal vegada s'esdevingué

Allò que tal vegada s'esdevingué

Crítica de les estructures familiars i del món de la religió.
Temas eBooks
eBook
Imagen de La fam

La fam

La fam es considera una de les millors peces de teatre català estrenades durant la Guerra Civil. Joan Oliver ofereix una visió crítica i distanciada dels partidismes i abrandaments d’aquell moment
Temas eBooks
eBook
Imagen de Ball robat

Ball robat

Amb estudi introductori i propostes de treball de Francesc Foguet i Boreu.
Temas eBooks
eBook
Imagen de Nosaltres, els sense nom

Nosaltres, els sense nom

De pistoler a ministre de la República: les memòries de García Oliver, un retrat viu de l'anarquisme a Catalunya De la seva infantesa en una família reusenca extremament pobre als anys de pistoler a la Barcelona revolucionària de la guerra entre la patronal i l'anarcosindicalisme, de combatent (...)